Blog

10 mýtov a faktov o jedlom hmyze: Čo na svrčky, koníky a jedlé červíky hovorí veda?

10 mýtov a faktov o jedlom hmyze: Čo na svrčky, koníky a jedlé červíky hovorí veda?

Jedlý hmyz je potravinou, ktorú na celom svete pravidelne konzumujú viac ako 2 miliardy ľudí. Pre nás na Slovensku je však stále novinkou, ktorú v EÚ nájdeme len od roku 2018. Ako to už s novými a neznámymi vecami býva, aj okolo jedlého hmyzu začalo vznikať veľa mýtov a poloprávd. Práve na tie najčastejšie mýty, ale aj fakty, ktoré sa šíria internetom, sme sa pozreli cez dostupné štúdie a vedecké články.

Čítať viac
Ekologický nákup potravín: 7 tipov, ako nakupovať udržateľne

Ekologický nákup potravín: 7 tipov, ako nakupovať udržateľne

Udržateľný nákup potravín je nevyhnutný na zníženie dopadu na životné prostredie a ochranu planéty. Prinášame vám niekoľko tipov, ako nakupovať udržateľne a ekologicky v obchode s potravinami.

Čítať viac
Najlepšie zdroje vlákniny: Top 10 potravín pre zdravé trávenie

Najlepšie zdroje vlákniny: Top 10 potravín pre zdravé trávenie

Dennodenne sa snažíme stravovať tak, aby sme do tela dostali všetky látky potrebné pre optimálne fungovanie organizmu. Správna strava by mala mať dostatok bielkovín, sacharidov, zdravých tukov. Nesmieme však zabudnúť na dôležitý prvok, ktorým je vláknina. Práve tá je nevyhnutná pre zdravé trávenie. Štatistiky však hovoria, že práve s týmto nenutričným komponentom máme najväčšie problémy. 

Čítať viac
Rýchly šalát z bezlepkových cestovín s grilovanou špargľou a bylinkovým pestom

Rýchly šalát z bezlepkových cestovín s grilovanou špargľou a bylinkovým pestom

Postup: Špargľu nakrájame - vrchné časti ponecháme na gril s cuketou, spodné nakrájame a uvaríme s cestovinou podľa návodu. Cuketu nakrájame na hranolky a zeleninu grilujeme pár minút. Uvarenú špargľu a cestovinu scedíme a zamiešame pesto. Podávame na teplo či studeno. Na záver na cestovinu aranžujeme zeleninu, strúhaný parmezán a chimichurri zálievku.

Čítať viac
Prednášky vo firmách: Výživoví poradcovia o jedlom hmyze a budúcnosti potravín

Prednášky vo firmách: Výživoví poradcovia o jedlom hmyze a budúcnosti potravín

Budúcnosť našej planéty a teda ani budúcnosť stravovania nám nie je ľahostajná. To dávame jasne najavo portfóliom potravín a produktov do udržateľnej kuchyne v našom obchode, a tento rok sme sa to rozhodli dať najavo aj počas prednášok o udržateľnosti v stravovaní a o budúcnosti potravín. 

Čítať viac
5 nutričných tipov, ako si pripraviť zdravé SLADKÉ raňajky

5 nutričných tipov, ako si pripraviť zdravé SLADKÉ raňajky

Ak patríte k ľuďom, čo si ráno radi osladia deň, máme pre vás dobrú správu. Sladké raňajky môžu byť zdravé, diétne a chutné zároveň. Stačí, keď sa budete pri nákupe surovín a ich príprave držať niekoľkých zásad, ktoré pre vás pripravili naši výživoví poradcovia.

Čítať viac
Nakupovanie s výživovou poradkyňou: Ako a prečo čítať etikety výrobkov?

Nakupovanie s výživovou poradkyňou: Ako a prečo čítať etikety výrobkov?

Výrobcovia potravín na nás často, vedome alebo nevedome, skúšajú rôzne marketingové triky. Čo to ale vlastne presne znamená, keď je na výrobku uvedený nápis "vysoký obsah bielkovín"? Koľko vlákniny musí podľa zákona obsahovať výrobok, ktorý je označený ako dobrý zdroj vlákniny? Ako čítať prednú a zadnú stranu etikety? 

Čítať viac
3 spôsoby, ako využiť jedlý hmyz v kuchyni 

3 spôsoby, ako využiť jedlý hmyz v kuchyni 

Prečo je jedlý hmyz potravinou budúcnosti, sme si už povedali v predošlom článku. Niekto sa už odhodlal a stihol sušené červíky ochutnať, niekto ešte stále váha a sú aj ľudia, ktorí červíkom povedali rázne nie. Ak patríte do prvých dvoch skupín a rozmýšľate, že si naše slané, škoricové, chilli, cesnakové, alebo curry červíky pôjdete kúpiť, máme tu pre vás 3 tipy, ako ich pridať k obľúbeným jedlám.

Čítať viac
Ako vzniká a chutí lyofilizované, čiže mrazom sušené ovocie a aké sú jeho výhody?

Ako vzniká a chutí lyofilizované, čiže mrazom sušené ovocie a aké sú jeho výhody?

Máte radi ovocie? Priali by ste si, aby vydržalo čo najdlhšie čerstvé, zachovalo si svoju typickú chuť i vôňu a zároveň neprišlo o veľa svojich výhod, ako je rad vitamínov, minerálov a ďalších zdraviu prospešných látok? Odpoveďou je lyofilizácia. Vyskúšajte mrazom sušené ovocie alebo lyofilizované ovocie, ktoré si v poslednej…

Čítať viac
Zdravé trávenie s výživovou poradkyňou: Rozpustná a nerozpustná vláknina v našom jedálničku

Zdravé trávenie s výživovou poradkyňou: Rozpustná a nerozpustná vláknina v našom jedálničku

Dostatočný príjem vlákniny je jedným z najdôležitejších faktorov každého úspešného stravovacieho režimu. Na čo ale vlastne tá vláknina je a odkiaľ ju zobrať?

Čítať viac

Pravidelné info o novinkách a akciách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.