FUTU inšpirácie - Jesenné cestoviny v krémovej omáčke z pečenej tekvice

Je úžasné, ako jedlo odráža ročné obdobia. Výnimkou nie sú ani tieto cestoviny v krémovej omáčke z pečenej tekvice. Sú presne také, aké sa hodia k jesennému počasiu. Sú o jesennej pohode. Ich krémový základ je z jemne pečenej tekvice. Omáčka je dochutená cesnakom, paradajkovým pretlakom a množstvom parmezánu. Je to super chutné jedlo, ktoré podčiarkne našu jesennú náladu. Čas, kedy sa chceme cítiť útulne a vychutnať si pohodlie, napríklad aj z jedla.  

Čo budete na prípravu potrebovať? 

Tekvica - vyberte si takú, ktorá je vhodná na pečenie, napríklad hokkaido 

Cibuľa - budete ju piecť spolu s tekvicou 

Paradajkový pretlak - dokonale doplní všetky chute 

Smotana - môžete použiť klasickú smotanu na šľahanie, či varenie. Ak máte radi rastlinné alternatívy, použite pokojne tie. 

Parmezán - najvhodnejší pre omáčku je ten, ktorý kúpite v celku a pri príprave omáčky si ho nastrúhate 

Citrónová šťava - ideálne z čerstvého citrónu, nič sa jej nevyrovná 

Čerstvá šalvia - je síce dobrovoľná, ale ak ňou začnete prípravu omáčky, nebudete ľutovať 

Čierne korenie a soľ - podľa vlastnej chute 

A samozrejme cestoviny. My odporúčame FUTU bezlepkové cestoviny z alternatívnych typov múk (zo slnečnice, sézamu, zelených banánov, či ľanu). 

 

Príprava: 

Možno vám bude postup pripadať v tomto momente komplikovaný. Ale verte mi, omáčka je jednoduchá a v konečnom dôsledku bude výsledok ozaj stáť za to! 

1) Začnite tým, že upečiete tekvicu a cibuľu, obe nakrájané na mesiačiky, v trúbe. Cibuľasa opečie rýchlejšie, preto ju sledujte a po 30 minútach vyberte, aby sa nespálila. 

2) Tekvicu a cibuľu po upečení rozmixujte do hladka, pridajte ½ šálky vody. 

3) Pripravte si cestoviny podľa návodu, uvarte ich v osolenej vode. 

4) Roztopte maslo a opečte šalviu, kým nebude chrumkavá a maslo jemne zhnedne. Šalviu odložte bokom na papierovú utierku. Pridajte do masla pretlačený cesnak (2 strúčiky) a miešajte 30 sekúnd.

5) Pridajte paradajkový pretlak (2 polievkové lyžice) a varte 2 minúty za stáleho miešania. 

6) Pridajte tekvicovú zmes, smotanu a ½ šálky vody z cestovín. Priveďte do mierneho varu.

7) Pridajte postupne strúhaný parmezán (v niekoľkých dávkach). Nechajte ho medzi každým pridaním roztopiť.

8) Pridajte citrónovú šťavu (1 polievkovú lyžicu) a dochuťte podľa chuti. Týmto je omáčka hotová. Stačí už iba pridať uvarené cestoviny. Takto nechajte na miernej teplote asi minútu prebublávať. 

9) Podávajte s extra parmezánom a chrumkavou šalviou navrchu.

Inšpirácia pre náročných - medzi bodom 5 a 6 pridajte vodku. Áno, čítate dobre :) Vodka sa pridáva do mnohých omáčok k cestovinám a toto je jedna z nich. Množstvo necháme na vás, stačí jedna - dve polievkové lyžice. Predtým než budete pokračovať bodom 6, nechajte vodku na miernej teplote zredukovať. 

Tip: 

Ak nemáte radi šalviu, pokojne ju vynechajte a miesto nej si navrch pridajte petržlenovú vňať, či píniové oriešky. 

Prajem vám dobrú chuť! 


 

Späť do obchodu